1Móz 1,1

“Kezdetben teremtette Isten az eget és a földet.”

A Biblia első sora olyan tényt rögzít, amit az emberiség évezredeken keresztül nem vont kétségbe. Csak a 19. század felvilágosodása óta vitatéma a fönti mondat, mióta az ember mindent viszonylagossá tett, s nem képes elfogadni az abszolút igazságot. Pedig, ez az igazság nem filozófiai vagy világnézeti alapmondat akar lenni, hanem vigasztalás, bátorítás, kapaszkodó.

Ha a Szentírást olvasni kezdjük, akkor csakis ebből a rövid mondatból indulhatunk ki. Rögtön az elején kiderül, hogy minden, ami létezik, Isten teremtménye. Így Te is, aki most olvasod e sorokat. Nem a véletlen műve vagy. Nem egy kozmikus ősrobbanás okozta láncreakció terméke vagy. Nem egy evolúciós folyamat végkifejlete vagy, hanem Isten akaratából, határozott céllal alkotott teremtmény. Egy olyan teremtmény, akinek tudnia kell, hogy nem magától és véletlenül született meg, hanem Isten, Aki az eget és a földet megteremtette, az az ő teremtője is. És ez ebben a vigasztalás, bátorítás és kapaszkodó…

Ha éppen szomorú, csalódott, kiábrándult vagy, akkor tudd: semmi nem történik Isten akarata nélkül az életedben, s Ő nem arra teremtett Téged, hogy búsan és örömtelenül éld le az életed. Egy átmeneti időszakban vagy, ami által Isten valami jót tartogat a számodra, csak most még nem láthatod. Lehet, hogy hosszú ez az időszak, s lehet, hogy reménytelennek látod. Isten viszont, Aki a semmiből képes volt létrehozni mindent, képes a Te szomorúságodat is örömre változtatni, ha bízol Benne! Ezért kell hinned Benne, mint Teremtőben!

Ha elcsüggedtél, ha reménytelennek érzed magad, ha félelmekkel és bizonytalansággal vagy tele, akkor gondolkozz el rajta: mennyi esélye van annak, hogy az üres sötétségből, a végtelen semmiből egy színes, változatos élő világ jöjjön létre, ami körülvesz bennünket, s amelynek részesei vagyunk? Némely tudós szerint van erre esély, de szíve mélyén mindenki tudja, hogy ez teljességgel lehetetlen. Isten a lehetetlent tette meg, s a Te életedben is megteszi, ha kéred Őt, ha Nála keresel útmutatást és kapaszkodót!

Az az Isten, Aki megalkotta ezt a világot, megalkotott bennünket, ott áll valamennyiünk mellett. Ezt talán nehezebb elhinni, mint azt, hogy Ő teremtett mindent, de hitünktől függetlenül ez így van. A hit ahhoz kell, hogy kapcsolatba léphess Vele, hogy tudd: a csöndben elmondott imádságaidat Ő tényleg meghallgatja, s megteremti számodra is a boldogulás lehetőségét.