1Móz 1,2-3

“A föld még kietlen és puszta volt, a mélység fölött sötétség volt, de Isten Lelke lebegett a vizek fölött. Akkor ezt mondta Isten: Legyen világosság! És lett világosság.”

A teremtéstörténet nemcsak arról szól, hogy Isten a semmiből teremtett mindent, hanem arról is, hogy Ő az egyetlen, Aki a káoszból rendet tud teremteni. A világban rend tapasztalható: az égitestek előre kiszámítható pályán mozognak; az alma előre meghatározható sebességgel esik le a földre; a világ működése fizikai képletekkel leírható és kiszámítható; az élő szervezetek felépítése és működése a legkifinomultabb mechanizmus szerint történik, mely egy DNS tervrajz alapján épül fel…, és sorolhatnánk a végtelenségig.

Rend ott van, ahol értelem van. Egy szellemi fogyatékkal élő embert nem tudsz rávenni arra, hogy rendet tartson maga körül. Rendet csakis értelemmel lehet létrehozni. Ezért a világ rendje bizonyítja Isten létezését.

Lehet azonban mégis, hogy sokszor káoszt látunk magunk körül a világban, vagy éppen saját magunkban, s kétségbe vonjuk Isten létezését. “Ha van Isten, nem akarhatja ezt a rendetlenséget!” – mondják sokan, és könyörögnek: “Tegyen már végre valaki rendet a világban; a politikában; az életemben!” A káoszt azonban nem Isten idézte elő. Az ember az, aki káoszt okoz maga körül, s elsüllyeszti benne a világot.

A káosz fölött Isten Lelke az egyedüli Úr. A világ káosza felett és a Te káoszod felett is. Lehet, hogy úgy érzed: a mélység fölött a sötétség az úr; az öröm újra és újra szomorúságba fordul; az egészség csak időleges és a napsütésnek mindig véget vet a ború. Most mégis azt mondja számodra az ige: Isten Lelke lebeg a káosz vizei fölött. Sötét napjaidban ma is Ő az Egyetlen, Akinek hatalma van azt mondani: “Legyen világosság!” És a jó hír az, hogy ma is lesz világosság. Ahogyan hívod és várod a Mindenhatótól, hogy kimondja életed káosza fölött a teremtő szót, azonnal világosság lesz! Keresztyén emberek milliói tudják elmondani bizonyságul, hogy amint Isten beleszólt az életükbe, “lett világosság”. De ha nem Tőle várod a világosságot, életed sötétségben marad, mert Rajta kívül csak hamis fények villódznak – színesen, hidegen. Isten nélkül nincs értelem: nincs értelme az életednek, a napjaidnak, a mának és holnapnak, mert Ő alkotta meg értelme által a mindenséget. Bármennyire is más választ várnál, nincs más válasz azon kívül, amit Isten kínál Neked! S hidd el, ez a legjobb, ami történhet Veled!

Mert “káoszból rend, gyilkosból szent nem lesz, csak akkor, ha Ő benned is megjelent.” (Ákos)