1Móz 1,31a

“És látta Isten, hogy minden, amit alkotott, igen jó.”

“Ha van Isten, akkor hogy engedheti ezt meg?” – kérdezik sokan, amikor a világ borzalmaival szembesülnek. Hogy engedheti meg, hogy háborúk, éhínségek, nélkülözések, szenvedések, betegségek, katasztrófák legyenek? Vannak, akik a világban tapasztalható rosszat annak bizonyítékaként látják, hogy Isten nem is létezik.

Talán a Te életedben megélt rossz dolgok is megingatnak a hitedben, vagy éppen el sem engednek indulni a hit útján. Mert ha minden “igen jó”, amit Isten alkotott, akkor a mellékelt ábra miért nem ezt mutatja? Miért özönlik a negatívum a média csatornáin, miért kell annyi rosszat átélnünk a saját életünkben is? Nem igazán mondhatjuk el, hogy minden igen jó lenne…

Egy ember egyszer alkotott egy gépet, ami nagyon jól működött. A gép dolga az volt, hogy egy étteremben vigye ki a poharakat. Tökéletesen összehangolt rendszerben, hangtalanul dolgozott minden egyes alkatrésze. A poharakat csörrenés mentesen szállította. Aztán egyszer csak az egyik alkatrész minden előjel nélkül kiesett a gépből. A gép ugyan tovább dolgozott, de már éktelen zajjal és a talajt remegtetve, a poharakat leverte, az asztalokat felborította. A gép tervezője végtelenül elkeseredett, mert bár a terv jó volt, a gép tökéletesen elkészült, az egyik alkatrész viszont nem akart a helyén maradni. Ki kellett cserélni az alkatrészt.

Istent elszomorítja annak a világnak a romlottsága, amit Ő jónak teremtett. A világ azért rossz, mert az egyik  alkatrész, az ember nem akar a helyén maradni. A világ romlottsága nem Isten létét tagadja, hanem a gonosz létezését igazolja, ami az embert engedetlenségre bírja Isten tervével szemben. Ennek következménye az a rossz, amit naponta kell átélnünk, szemlélnünk.

De ki tudná jobban megjavítani az elromlott világot, ha nem Az, Aki megtervezte és megalkotta? S Isten meg is tette. Ő tud Téged, mint “rossz alkatrészt”, ismét visszaállítani helyedre, s általad javítani a világ romlottságán. Minél több az ismét jól működő, Isten akarata szerint működő ember, annál inkább javul a világ. A világot megváltoztatni nem tudod, csak egyvalakit: magadat. Ha engeded, hogy Isten megváltó szeretete által képessé tegyen ismét a jóra. Mert Ő nem lecserél Téged, hanem helyreállít. Ha engeded…