Jeremiás 1,5

Mielőtt megformáltalak az anyaméhben, már ismertelek, és mielőtt a világra jöttél, megszenteltelek

1998-ban vetítették a mozikban a Truman Show című filmet. A történet főszereplője Truman Burbank,  egy átlagos amerikai, egy átlagos kertvárosban, Seavalleyban. Biztosítási ügynökként dolgozik egy kis cégnél. Van egy csodálatos felesége, a csodálatos életében. Ám mindez csak látszat: a város nem más, mint díszlet, a városlakók színészek és statiszták, az autók, a házak, a hivatalok, és minden más pedig pusztán csak kellékek egy hatalmas hollywoodi stúdióban. Egyedül csak Truman valóságos, a róla elnevezett valóságshowban. Csecsemőkorában adoptálta a tévétársaság, és fölnevelte ebben a mesterséges világban. A város minden pontján kamerák vannak, amelyek minden mozdulatot vesznek és továbbítanak több millió tévénézőnek, miközben Truman mit sem sejtve éli a mindennapjait.

Ám egyszer csak elkezd gyanakodni, s e gyanúját megosztja barátjával, aki szintén egy színész a Truman Showban. Azt kérdezi tőle: “Olyan az egész, mintha valamire ki lennék találva. Nem  érzed úgy, mintha ez az egész világ tartana valamerre?”

Ez az a kérdés, amellyel te is szembesülhetsz. Te nem egy valóságshow főszereplője vagy, mégis, ha figyelmesen körülnézel, tanulmányozod a világot és a saját sorsodat, akkor megsejtheted: valamire ki vagy te is találva, sorsod tart egy meghatározott cél felé. A lakóhelyed, az emberek, akikkel találkozol, akikkel együtt élsz, a körülményeid és a képességeid nem a véletlen műve, hanem egy terv része. Annak a tervnek, amit Isten alkotott – rólad! A világod nem díszlet, hanem nagyon is valóság. Az a valóság, amit Isten neked hozott létre.

Talán sokszor aggodalmaskodva, félelemmel indulsz el reggel otthonról. Nem tudod, mi vár rád, milyen nehézségekkel kell megküzdened. De ha komolyan veszed azt, hogy életed Isten tervének része, ha elhiszed azt, hogy Ő már akkor eltervezte életed rendeltetését, amikor még meg sem születtél, sőt még csak meg sem fogantál, akkor félelem és aggodalom nélkül élheted életed mindennapjait. A mindennapjaid, amelyben azért küzdesz, hogy az emberek jónak ismerjenek meg, elismerjenek téged a munkahelyeden, a családodban, az osztályodban, a gyülekezetedben. Isten azonban mindenkinél jobban ismer, hiszen Ő alkotott, Ő formált meg téged egy határozott céllal. Mielőtt a szüleid tervében megfogantál, te már egy isteni álom voltál! Milyen jó úgy élni, hogy tudhatod: nem a véletlen műve vagy te magad sem, s van célod az életben! Lehet, hogy nem találtad még meg. Lehet, hogy sodródsz az eseményekkel, de hidd el: rendeltetése van az életednek, s ehhez Isten minden képességgel és lehetőséggel felruházott! Keresd ezt a célt, találd meg, s élj úgy, mint aki egy isteni terv részese és megvalósítója! Mi tehetné ennél boldogabbá és értelmesebbé a napodat?