Zsid 4,15-16

“Mert nem olyan főpapunk van, aki ne tudna megindulni erőtlenségeinken, hanem olyan, aki hozzánk hasonlóan kísértést szenvedett mindenben, de nem vétkezett. Járuljunk tehát bizalommal a kegyelem trónusához, hogy irgalmat nyerjünk, és kegyelmet találjunk, amikor segítségre van szükségünk.”

Ha be szeretnél jutni a köztársasági elnökhöz, hogy elmondd neki kérésedet, akkor nagyon sok mindennek meg kell felelned. Először is: problémádnak jelentősnek kell lenni, nemcsak számodra, hanem sokak számára. Másodszor: neked, magadnak is fontos embernek kell lenned. Harmadszor: kapcsolataidnak kell lennie. És ha ez mind megvan, akkor kapsz egy időpontot, mert nem zavarhatod az elnököt akármikor. Amikor eljön a nagy nap, oda kell menned az elnök hivatalába, s elé viheted hosszas várakozás után a kérésedet. Előtte a kapuban megmotoznak, átvilágítanak. Az elnök elé lépve elmondhatod végre, mit szeretnél, de az idő szűkre szabott, s nem is biztos, hogy fog vagy akar rajtad segíteni.

A mai jó hír az a számodra, hogy sokkal kiváltságosabb vagy, mint gondolnád! Nem, nem a köztársasági elnökhöz jár neked a szabad bejutás kéréseiddel, hanem egy jóval nagyobb hatalmú személyhez. Ahhoz, Aki megteremtette ezt az egész világot, Aki kigondolt és megalkotott téged, s Aki bölcsen fönntartja  a világ rendjét, benne a te életedet is. Aki tud és akar is segíteni neked, bármi is legyen a bajod. Istenhez, a világ Urához szabad a bejutás a számodra is! Mert Neki a te problémád nem jelentéktelen, hanem a legfontosabb. S te magad is fontos vagy a számára annyira, mint saját gyermeke. Nem kell, hogy kiépített kapcsolataid legyenek, még Vele sem! Ha soha nem beszéltél Hozzá, ha nem imádkoztál, ha nem is hittél Benne eddig, Ő akkor is fogad téged! Mert Ő tudja a te gyengeségeidet, erőtlenségeidet, tudja, hogy hitetlenséged miből táplálkozott eddig, miért volt szívedben dac. Ő azért is öltött emberi testet 2000 évvel ezelőtt, hogy átélhesse a te gondjaidat. Meg azért, hogy kiépítse Krisztus által a kapcsolatot közted és Közte.

Ki tudná ezt Rajta kívül megtenni? Ki az, aki érti, tudja, hogy téged mi bánt, neked mi fáj? Így hát ne tétovázz, ha eddig nem tetted, ma vidd Elé a segítségkérésedet, a kiáltásodat, a kétségbeesésedet! Ő vár téged! Nála nincs határidőnapló, bármikor zavarhatod. És bárhol, nem kell elmenned egy irodába, palotába, hivatalba. Ott van melletted, csak meg kell szólítanod. Akár úgy, hogy a szádat sem nyitod ki, csak erősen gondolsz rá, és hiszed: van Aki figyel rád!

Hogy miért teszi mindezt? Mert irgalmas és kegyelmes. Mert Jézus haláláért megbocsátotta neked eddigi hitetlenségedet. Egyszerűen azért, mert szeret. Hidd el, nem érdekli Őt, hogy eddig nem kértél segítséget Tőle, hogy eddig más emberekben vagy pénzben bíztál! Bár nem fog megmotozni, átvilágítani, de tedd le a fegyvert végre Vele szemben! Járulj hát bizalommal Hozzá, ha ma segítségre van szükséged!